A leszokás kulcsa a jó addiktológus

Van egy csatorna, amin nagyon érdekes dokumentum sorozatokat szoktak adni. Az egyik kedvencem, bármilyen furcsán is hangzik, egy olyan műsor, amiben végigkísérik a drog- és/vagy alkoholfüggők leszokását. Nagyon érdekes, hogy ki, hogyan jut erre az útra. Jó pár részt láttam már ebből a sorozatból, így azt hiszem, kijelenthetem, hogy a függőség, a legtöbb esetben, valamilyen traumának a következménye. Most, hogy ez vélt, vagy valós sérelmeken alapszik, nyilván soha nem derül ki, de mindig van valami oka, ez biztos. A műsorban van egy addiktológus szakértő is, aki végigkíséri a folyamatokat, de sajnos, nem mindig sikeres már maga a közbelépés sem.

Nagyon kíváncsivá tett az egész téma, úgyhogy elkezdtem olvasgatni, és nézelődni a neten, a függőségek témájában. Egészen véletlenül találtam egy oldalt, a felepulok.hu-t, ami egy magán addiktológiai központ, ahol leszokni vágyó embereknek segítenek. Kicsit meglepett, mert nem tudtam, hogy létezik ilyen Magyarországon, azt hittem, hogy csak államilag van lehetőség “elvonóra” menni.

Meg is néztem egyből, hogy van-e addiktológus náluk, de természetesen van, ez nem is kérdés. Továbbá 2 addiktológiai-konzultáns is részt vesz a gyógyításban, és egy családterapeuta-jelölt is. Ahogy elolvastam a központ történetét, akkor vált számomra világossá, hogy mit jelent a nevükben a “családi felépülési központ” kifejezés. Ugyanis az addiktológus pszichiátert leszámítva, az említett három szakember egy családot alkot. Azért hozták létre ezt a központot, hogy segítsenek más alkoholistáknak és családjaiknak, ugyanis egykor őket is érintette a betegség. Apa és fia is az alkohol rabjai voltak, míg az anya a kialakult helyzet áldozata volt. Ő maga is “felépülő”. Ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy bizony, nem csak annak nehéz, aki alkoholista, hanem annak is, aki végignézi és nem tud segíteni. Nekem ez nagyon szimpatikus, mert az említett sorozatból is kiderül, hogy gyakran maguk a családtagok sem tudják, hogy mennyire hatással van rájuk a szerettük függősége.

Szóval ebben a családi központban van lehetőség a felépülésre és a gyógyulásra, szakértői kezek között. Létrehoztak egy 28 napos programot, ami bentlakással működik. A központ a Balaton-felvidéken, békés, nyugodt környezetben található, ahol minden adott a gyógyuláshoz. A program a Minnesota-módszert követi, aminek célja a teljes absztinencia elérése, többek között különféle társas és egyéni programok, előadások segítségével.

A program ugyan nem két forint, de őszinte leszek: szerintem az egészség megfizethetetlen, így ennek megfelelően, ilyen esetben, nem lehetne olyat mondani, hogy “drága”. Ha egészség van, minden van, szokták mondani. Viszont, a program keretein belül, teljes ellátást biztosítanak, étkezéssel és szakemberek nyújtanak segítséget, sőt, még az utókövetést is tartalmazza az ár. Vagyis, a 28 nap letelte után sem engedik el a “felépülők” kezét, ami szerintem csodálatos. Biztosan nagy segítség, hogy a későbbiekben is lehet rájuk számítani.

A felepulok.hu oldalán érdemes olvasgatni, ha valaki többet szeretne megtudni a témáról, annak pedig pláne nagy segítség, akit közvetlen, vagy akár közvetett módon is érint a függőség. Ugyanis, ezek alapján meggyőződtem arról, hogy jó addiktológust találni nem könnyű, de nagyon fontos. És arról is, hogy a hitelesség és a közvetlenség is nagyon fontos. És azt hiszem, ezt is megadja a felepulok.hu, mert ők is jártak az “alkoholizmus cipőjében”, és szerencsére, le is tudták azt “venni”.