Egy filmet megszakító reklám a napelemekről

Imádom a filmeket és a sorozatokat, és szeretem nem csak a felkapott stream oldalak kínálatából kiválasztani a következő néznivalómat. Ennek viszont az a hátránya, hogy rengeteg reklámon kell keresztülvergődni, mire az ember megkapja az oldal üzenetét, mely szerint a film nem található. Akkor jön a következő link, és még egyszer ennyi reklám, majd hátha sikerül elérni a filmhez. Az egyik ilyen reklám a napelemekről szólt.

Ez azért érdekes, és azért emelem ki, mert én nagy rajongója vagyok a napelem rendszereknek. Ennek okán már pár embert sikerült meggyőznöm, hogy ebbe a technológiába fektessenek, hiszen amellett, hogy zöld és környezetbarát, körülbelül 10 év alatt már vissza is hozta a árát, onnantól kezdve pedig pluszba termeli nekünk a pénzt, hiszen továbbra sem kell áramért fizetnünk a szolgáltatónak.

Azt viszont kevesen tudják, hogy önmagában egy napelem panel nem sokat ér, ugyanis az általa megtermelt áramot nem tudjuk hasznosítani. Ennek az az oka, hogy a napelem egyenáramot termel, a háztartásokban viszont váltóáramot használunk, és minden gépünk azzal működik. Így tehát szükség van egy olyan szerkezetre, amely ezt a problémát orvosolni tudja, más szavakkal élve, át tudja alakítani a napelem rendszer által megtermelt egyenáramot váltóárammá.

Ez a szerkezet az inverter. A napelem inverter működése nem nagy ördöngösség, és könnyedén utánaolvashatunk, például a Pentele Solar Kft. oldalán is. Azért épp őket emelem ki, mert mi velük csináltattuk a saját napelem rendszerünket, és teljes mértékben meg vagyunk elégedve velük. A legnagyobb és legmegbízhatóbb gyártók termékeit használják, ők maguk pedig 10 év szerelési garanciát vállalnak. Korrekt, megbízható és precíz cég, mindenben segítenek, szóval ha eddig azon gondolkodtál, hogy kiket tudnál megbízni a feladattal, de keress tovább, őket hívd fel!

Visszatérve az előző témához, a napelem inverter működése és feladata… Igen, az áram átalakítása mellett védelmi funkciója is van, a napelem rendszer védelme szempontjából áramszünet esetén lekapcsolhatja a rendszert, így a napelemes házban is áramszünet lesz. Ez a napelem rendszer élettartama miatt fontos.

Kettőféle invertert különböztetünk meg. A szigetüzemű invertert akkumulátoros rendszereknél használhatjuk, az akksiban tárolt energiáról gondoskodik. Ennek az a funkciója, hogy mikor este nem termel áramot a rendszer, az akkumulátorban tárolt energiát használjuk fel, ugyanis a rendszer több energiát termel, mint amennyit fel tudnánk használni, így azt elraktározza az akkumulátorba.

A másikféle a hálózatba visszatápláló inverter. Ez úgy működik, hogy a fel nem használt energiát nem akkumulátorba tölti, hanem a hálózatba vezeti vissza, így azt az áramszolgáltató el tudja adni egy másik háztartásnak. Éjszaka pedig a szolgáltató által biztosított áramot használjuk. Az eladott és megvásárolt áram végül nullára, vagy ahhoz közeli értékre jön ki. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a rövid életű akkumulátor nem hosszabbítja meg a megtérülés időtartamát, mert nincs akksi, amely tönkre mehetne.

Ez csak egy nagyon rövid áttekintés volt, de ha van még kérdésetek, az általam javasolt cég mindenben áll rendelkezésetekre, nem csak a napelem inverterek működésével kapcsolatban, de akár a megtérülés, a papírok, vagy a pontos működés témájában is számíthattok a segítségükre.