Így lettek sztárok az autóink

Apával már régóta foglalkozunk régi autókat. Ez tipikus apa fia program, kinézünk valamilyen retró járgányt, lealkudjuk, megvesszük és anya legnagyobb örömére a garázsban és az udvaron tároljuk, amíg valaki nem veszi meg. Nemrég találtam egy olyan lehetőséget, hogy beküldjük az autónk egy adatbázisba, és ha olyan filmet forgatnak, amihez pont a mi kocsinkra van szükség, jó pénzért kibérlik tőlünk. 

Gondoltam adok egy lehetőséget a dolognak, úgyis sok olyan filmet forgatnak, ahol régi kocsikra van szükség. Készítettem néhány ütős képet a járgányainkról – ekkor éppen 5 különböző retró gépjármű parkolt az ingatlanunk legkülönbözőbb pontjain. Feltöltöttem őket az adatbázisba, és aztán meg is feledkeztem a dologról. Pár hét múlva jött egy hívás, hogy mind az 5 kocsit szeretnék kibérelni tőlünk, valami irdatlan összegért.

Míg meglepettségemben a levegőt kapkodtam, a telefonáló személy elmondta, hogy egy nagyszabású amerikai akciófilm díszletébe kellenek a kocsik. Ott lesznek néhány kaszkadőr jelenetben is, ezért fontos, hogy kiváló műszaki állapotban érkezzenek meg. 

Apával nagyon boldogok voltunk a lehetőség miatt, és azonnal felkerestük a MetaAutoszerviz honlapját, hogy időpontot foglaljunk náluk. Nagyon fejlett rendszerük van, ami kezeli az időpontokat.  Regisztráció után az ügyfelek elmenthetik az autóikat, és beállíthatják, hogy melyikre milyen szervizelést szeretnének, és milyen időpontban. Ezek az időpontok később módosíthatók, vagy törölhetők. Az időpontkezelő rendszer nem csak számítógépről érhető el, hanem külön mobil alkalmazásból is, amit erre a célra fejlesztettek ki. Egyszerre akár több szolgáltatást is választhatunk. Aki online intézi az időpont foglalást, kap egy törzsvásárlói kártyát is, ami 10% kedvezményt biztosít minden munkára. 

A szerviz nagyon széleskörű szolgáltatás csomaggal rendelkezik, tulajdonképpen bármit megjavítanak. Lehet szó régi, vagy új autókról, bármilyen márkáról, apró, vagy komoly munkáról, az biztos, hogy precízen és a megfelelő eszközökkel fogják elvégezni a szerelést. Ezt több, mint 15 év tapasztalata biztosítja, és számos visszatérő ügyfél bizonyítja. 

Ha komplex, nagy munkákról akarunk beszélni, ott van például a vezérléscsere. A vezérlés kapcsolja össze a vezérműtengelyt a főtengellyel. Az előbbi a szelepek működéséért felel, míg az utóbbit a dugattyúk hajtják. Bonyolítja a dolgot, hogy a vezérlésnek 3 különböző fajtája is van, a népszerű láncos, valamint szíjas meghajtás, és a ritka fogaskerék áttételes vezérlés. A fogaskerekes megoldás csak néhány kisteherautóban található meg, de a MetaAutoszerviz szakemberei ezek cseréjét is el tudja végezni. Mindezt a szerviz honlapján található, bárki számára jól érthető leírásból tudom.

A különböző autókhoz különböző gyári ajánlás tartozik a vezérlés tekintetében, ráadásul bizonyos esetekben egy autóhoz több ajánlást is adnak. Ilyenkor a szervizben berendelik az összes ajánlott vezérlést, és azt szerelik be, ami oda illik, ezzel elkerülhető a vezérlés csere elhúzódása. 

A vezérlés több részből tevődik össze, tehát ha vezérlés cseréről van szó, a szakemberek általában cserélik a vezérműszíjat, a vízpumpát, a hűtőfolyadékot, a görgőket a szimeringet, az olajpumpát és az olajszűrőt is. Ebből látható milyen komplex folyamatról van szó. Tovább nehezíti a dolgot, ha elszakad a vezérműszíj. Ilyen esetben a motor további részei is károsodhatnak, és azokat is javítani vagy cserélni kell. A MetaAutoszerviz munkatársainak ez még luxusautók esetén se jelent nehézséget, pedig ezeknél a járműveknél egy ilyen művelethez általában az egész motort és váltót is ki kell szedni. 

A weboldalon megtekinthető árlista alapján egy vezérlés csere 29900 Ft és 84000 Ft között mozog. Egy ilyen költséges, és fontos eljárást nem szabad félvállról venni, ezért bízd a profikra!