Így változtatta meg a gondolkodásom egy természetfilm!

Nemrég megnéztem egy filmet, ami a környezettudatosságról és a Föld megóvásáról szólt. Nagyon nagy hatással volt rám, alapjaiban változtatta meg a gondolkodásom és a világhoz és feleslegesen használt tárgyakhoz és vásárláshoz való hozzáállásom.

Elkezdtem azon agyalni, hogy amellett, hogy pórbálok minden lehetőséget kihasználni, hogy zero waste életmódot éljek, mivel tudnám még szélesíteni a skálámat. Már napok óta ezen törtem a fejem, és nem vettem észre, hogy a megoldás végig ott van az orrom előtt, hisz annyira nyilvánvaló. NAPELEMEK!

Fogtam is magam és elkezdtem kutakodni az interneten. Hamar rátaláltam a napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese oldalra, ahol elsőként arról tudtam tájékozódni, hogy mitől függ egy napelemes rendszer mérete.

Mind tudjuk, hogy ahány ház, annyi féle szokás, és ebből kifolyólag annyi féle energiafogyasztás. Éppen ezért van az, hogy a napelemes rendszereket nem lehet csak úgy megvenni, mint egy M-es nadrágot, mert tudjuk, hogy általában olyan méretre van szükségünk. Többek között pedig azért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelően optimalizált rendszerre, mert hát valljuk be: nem kis kiadásról van szó. Nyilván ez egy milliós tétel és minél nagyobb rendszerre van szüksége az embernek, annál többe fog kerülni. Ennek a megtérülési ideje nagyjából 8-10 évre tehető, persze csak akkor, ha valóban jól választottunk. De azért nem kell kétségbe esni, szerencsére nem rajtunk áll, vagy bukik az egész, a lényeg, hogy szakképzett kivitelezőkhöz forduljunk, akik már kirázzák a kisujjukból az egészet.

Tehát mint mondtam, elsőként egy olyan cikkbe futottam bele, ahol a napelem méretekről volt szó. Mivel úgy érzem ez egy elég sarkalatos pontja a dolognak, engedjétek meg, hogy megosszak veletek erről néhány információt.

Egy ilyen rendszernek semmiképpen sem szabad túlteljesítenie, hiszen akkor az életben nem fog megtérülni a befektetés, de ha kisebbet telepítünk, mint amire szükségünk van, az sem jó ötlet, még akkor sem, ha így olcsóbban jönnénk ki, mert hosszútávon egyáltalán nem lesz kifizetődő. Ha nem termel a rendszerünk annyi energiát, mint amennyit elfogyasztunk, akkor kénytelenek leszünk vásárolni az áramszolgáltatótól, így pedig kvázi ugyanott leszünk, ugyanúgy fizetjük majd a villanyszámlát, pedig pont az ellenkezője lenne a cél.

Megtudtam, hogy egy átlagos energiafogyasztás 2200 és 3500 kWh között van családonként éves szinten. Aztán azt is megtudtam, hogy érdemes úgy tervezni, hogy a rendszer később bővíthető legyen, ugyanis, ha valamilyen oknál fogva megemelkedni az energiaszükségletünk, például egy elektromos autó miatt, akkor változtatni kell a rendszeren, ennek pedig az egyik legfőbb tényezője az, hogy a beszerelt inverter mennyit bír el.

Ez az oldal, egyébként napelem rendszer telepítéssel is foglalkozik és csak és kizárólag a SHARP napelem paneleket használják. Picit utána néztem ennek a dolognak és meg kellett állapítanom, hogy valóban ez a legjobb a piacon, úgy néz ki ennek a cégnek valóban fontos a minőség és az, hogy mindenki elégedett legyen a rendszerével.

Én azt javaslom, hogy olvassátok el cikket Ti is, sokkal jobban elmagyarázza a fontos dolgokat, mint én most. Még egyszer berakom is a linket, ha korábban még nem kattintottatok rá. Ezt másoljátok be a böngészőbe: napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese