Egy film, ami után máshogy tekintettem a napenergiára

Az elmúlt félévben beleástam magamat a környezetvédelem témájába, mivel hamarosan saját házat veszünk a kedvesemmel. Mindenek előtt a legfontosabb szempont, hogy az ökológia lábnyom, amit magunk után hagyunk ne egy yeti méretű legyen. Sok-sok könyvet és filmet ismertünk meg a témában, de számomra a legmeghatározóbb David Attenborough Egy élet a bolygónkon filmje volt. Nem akarok spoilerezni, csak annyit a filmről, hogy a környezetvédelem kérdése nem csak a fiatalok problémája. Attenborough, aki a kilencvenen túl van, de világ életében szorosan kapcsolódott a természettel és csodálta azt, most 2020-ban úgy érezte, hogy fel kell szólalni a Föld érdekében. Mindenkinek csak ajánlani tudom, sorsfordító film.

Minek tegyek én, majd más csinál valamit

Ha szeretünk kirándulni, úszni a tengerben vagy törődünk az állatokkal, és szeretnénk egy szebb jövőért dolgozni, akkor a természetvédelem jó irány lehet. Szerintem a legrosszabb politika azt gondolni, hogy majd a másik tesz egy jó ügy érdekében, én pedig csak ülök és várok a csodára. A természetvédelemnek nem az a lényege, hogy kevés ember tökéletesen küzdjön érte, mindent feláldozva, hanem, hogy sok millió küzdjön érte tökéletlenül, ezt-azt feláldozva. Nem kell rögtön az óceánokig rohanni, elég hogyha a Duna parton összeszedünk pár flakont vagy szelektíven gyűjtjük a szemetünket. Ha az apró dolgok mellett szeretnénk valami komolyabb lépést is hozni, akkor a napelemes energiára való átállás jó döntés lehet.

Miért válasszuk a napelemet a hagyományos energiaellátás helyett?

A Nap energiája a földi élet fenntartásában elengedhetetlen. Ha nem lenne a Nap, akkor a növények nem lennének képesek a fotoszintézisre, és nem lenne élhető hőmérséklet a Földön. A növények oxigén termelő fotoszintézise miatt jutunk levegőhöz. Ezért is gondolom, hogy érthetetlen, miért nincs nagyobb hangsúly a környezetvédelmi politikán. Elvégre a fennmaradásunk függ attól, hogy mennyire vigyázunk a fákra,

A megújuló energiák szintén nagyon fontosak a víz, a szél és a nap energiája a három megújuló energiaforrásunk. Ezek jobbak a környezetnek, mint a fosszilis, a kőolaj vagy a földgáz energiája. A szél és a víz energiájának hasznosítását sokszor láthatjuk óriási területeken. Példáéul a hatalmas szélerőművek a határ menti szántóföldeken. Viszont az otthonunk energia ellátásában a legjobb verzió a napelem. A napelemrendszer.info oldalán láthatjuk, hogy drága befektetés, viszont garantáltan megtérül, hiszen soha el nem fogyó energiát nyerünk.

Az 5 kw napelem rendszer árak például nem tűnnek kivitelezhetetlennek az átlag ember számára, sőt jó befektetés. Mielőtt bármilyen napelemet felszerelnénk szükség lesz egy előzetes felmérésre. Ez annyiból áll, hogy az épület tájolását, árnyékoltságát, a tetőszerkezetet megvizsgálják. A tető esetében a legideálisabb, hogyha dél-nyugati vagy dél-keleti tájolású. A tetőszerkezetnek erősnek kell lennie, hogy elbírjon egy nagyobb súlyú napelem rendszert. A tető dőlésszöge hogyha a 25-45 fok környékén van az remek, de ha síktetőnk van, akkor az is megoldható egy tartószerkezettel.

5 kw napelem rendszer árak
5 kw napelem rendszer árak napelem telepítés

Az 5 kw napelem rendszer ára tükrözi a minőséget, ugyanis mind a négy árkategóriában profin kialakított napelem rendszert kapunk. Az első árkategória a bruttó 1.952.000 forint, 1 fázisú, 5 kWp teljesítményű Sharp napelemek, SMA inverttel, amely monokristályos, félcellás napelem modul, UV védelemmel és saválló acél tartószerkezettel felszerelve.


A második árkategória a bruttó 1.998.000 forint, amely Fronius Primo 5.01 inverter, IBC Solar gyártmányú kábelezéssel van felszerelve ,és ugyanolyan jó minőségű, mint előbbi társa. Ez is egyfázisú csatlakozású és Sharp NUJB 395 monokristályos, félcellás modulú.

A harmadik árkategória már 2 milliótól indul, van hozzá HD Wawe technológiával és prémium kategóriás napelem optimalizátorral. A negyedik árkategória már majdnem 3 millióért érhető el, hasonló paraméterekkel, mint az előbbi árkategória, de itt már 16 db Sharp NUJC 330 monokristályos félcellás napelem modult kapunk, nem 15 darabot és ez egy 3 fázisú berendezés, ellentétben az előzővel, amely egy fázisú.

Megéri napelemet választani, és tenni a jövőért, ez egy hosszútávú befektetés.