Egy filmes estén az energetikai tanúsítvány ára is szóba kerülhet

Néhány barátommal rendszeresen összejövünk közösen megnézni egy-egy filmet. Mondhatni, ez a mi kis moziklubunk. Legyen szó akár kasszasikerekről, akár kevéssé ismert művészfilmekről, mi igyekszünk a lehető legnyitottabban állni a dologhoz. Az egyikünknek valóságos kis házi mozija van otthon vászonnal, kivetítővel, 5.1-es hangrendszerrel, kényelmes fotelekkel, szóval minden adott a filmélmény teljes átéléséhez. Általában utána még alaposan át is beszéljük a látottakat, kinek mik voltak a benyomásai az adott alkotásról, véleményt cserélünk, meg ilyesmi. Legutóbb nemigen tudtam a dologba belefolyni, mert egyéb gondjaim voltak, többek között egy küszöbön álló lakáseladás, de szerencsére nem csak filmművészetileg vagyunk tájékozottak, és így a többiek ebben is tudtak segíteni. Így tudtam meg, hogy mi az energetikai tanúsítvány ára a legjobb ezzel foglalkozó cégnél.

A történethez hozzá tartozik, hogy nem sokkal korábban hunyt el a nagymamám. 98 éves volt, szóval nem mondanám, hogy korán ment el, de azért így is fájó volt a dolog. Viszont rám, mint egyetlen unokájára hagyta a lakását, ami jó is volt, meg nem is. Persze, mindenki örül, ha örököl egy ingatlant, de nekem, így házas emberként és túl a 40-en már megvan mindenem, szóval az öröklés ebben az esetben inkább feladatot jelentett, mint örömöt. Végül úgy döntöttem, hogy felújítás és kiadás helyett inkább eladom, vesződjön vele más. Igen ám, csakhogy abban a lakásban kb. a ’70-es évek vége óta lakott, szóval a legszükségesebb papírokat is éppen, hogy megtaláltuk hozzá. Ahhoz, hogy el lehessen adni, fel kellett becsültetni és energetikai tanúsítást készíttetni hozzá, mivel ez utóbbi az adásvétel egyik feltétele. Csakhogy nemigen tudtam, melyik céget bízzam meg, kik dolgoznak a legrugalmasabban, a legjobb áron.

Szóval összeültünk a legutóbb, és a mozizás után beszélgettünk, ahogy szoktunk. Én most nem folytam bele annyira, hiszen az imént említett gondok gyötörtek. Beszámoltam nekik mindarról, amit ezzel kapcsolatban találtam: hogy az energetikai tanúsítás 2012 óta már a régebben épült ingatlanok esetén is kötelező, ha adásvételre kerül a sor, valamint amiatt is aggódtam, hogy ez egy elég öreg lakás, nem fogja-e a rossz energiahatékonyság lehúzni az árát, ha alacsony értékelést kap.

Az egyik barátunk az ingatlaniparban mozog, ő rögtön tudott is ajánlani egy tanúsító céget, akik az egész országban bárhová kimennek, és szükség esetén extra gyorsan is elvégzik a szükséges felméréseket, eljuttatják az ügyfélhez az energetikai tanúsítást. Felajánlotta, hogy elküldi nekem az oldalukat, hogy alaposabban tudjak tájékozódni. Megnyugtatott, hogy akiket ajánl, vagyis az e-tanusitas.eu biztosan nem fog csalódást okozni, hiszen még neki is tudtak hasznon, új információval szolgálni.

Ahogy ígérte, másnak meg is érkezett az email, benne a link az e-tanusitas.eu oldalára, ahol végre megtudhattam, mi is az energetikai tanúsítvány ára. Meglepődtem, mert azt hittem, hogy sokkal drágább lesz, de így kellemes volt a csalódás. Ott volt szépen összefoglalva, hogy milyen típusú és alapterületű lakás vagy ház felmérése mennyibe kerül, továbbá az írásaikból nagyon sok plusz információt is megtudtam. Például azt is, hogy ha hirdetni szeretném a lakást, ahhoz még nem kötelező rendelkeznie energetikai tanúsítvánnyal, azonban amikor már tényleges eladásnál tart a dolog, akkor akár meg is akaszthatja a folyamatot a hiánya. Jó tudni! De talán pont ezért van náluk a szupergyors ügyintézés, ha valaki ezt a lehetőséget is szeretné megvenni. Én úgy voltam vele, hogy jobb, ha minél hamarabb megvan, szóval kitöltöttem az árajánlatkérő űrlapot, és így rövid időn belül fel is vették velem a kapcsolatot. Kicsit azért még elidőztem az aloldalaik, blogbejegyzéseik között. Nagyon érdekesnek és értékesnek találtam, hogy csomó olyasmit is elmagyaráznak, amit más nem. Például az energiahatékonysági besorolások fokozatait, vagy azt, hogy hogyan érhető el jobb besorolás egy régebbi ingatlannál is.

A szakértő kijött, minden szükségeset felmért, és nem sokkal később már meg is volt a dokumentum. És valóban, nem is volt olyan magas az energetikai tanúsítvány ára. Így már sokkal pontosabb hirdetést is fel tudok majd adni, láthatják az érdeklődők, hogy nem árulok zsákbamacskát. Ami először akadálynak tűnt, az most már csak egy emlék, és remélem, hogy belátható időn belül túl tudok adni az örökségemen.